logo mijn poster

Kwaliteit

contact

Hoe bestanden aan te leveren

* Bestandsgrootte
* Bestandstype
* UV en bestendigheid
* De inkten
* Plaatsing
* Schoonmaken
* Giclée-afdrukken
* Kwaliteit van de print
* Coating
* Bevestiging en ophangen

Bestandsgrootte

Voor pixelbestanden of bitmaps mag gesteld worden hoe groter hoe beter. Op een grote print is dan ieder klein detail zichtbaar. Bestanden van ongeveer 3000 pixels bij 2000 pixels geven goede resultaten. Daarom is een foto met veel pixels beter voor een hogere kwaliteit print.

Om te voorkomen dat de pixels zelf als vierkante blokjes zichtbaar worden, verhogen wij kunstmatig de grootste zijde van de bitmaps naar meer dan 10.000 pixels (resampling). Als u een digitale foto van 1280 bij 1024 pixels of groter aanlevert, dan hoeft u zich geen zorgen te maken.

pixcel kwaliteit aan te levren voor poster

Maar ook andere factoren spelen een rol om te bepalen of de fotokwaliteit goed genoeg is.
De lichtbalans.
Zo heeft een wat donkere afbeelding vaak een hogere resolutie nodig om goede kwaliteit te waarborgen.
De focus.
Beweging in de afbeelding heeft een hogere resolutie nodig dan een afbeelding gemaakt met een statief.

up

Bestandstype

In volgorde van voorkeur kunt u de volgende bestandstypen aanleveren: Bij het opsturen van JPG bestanden rekening houden met compressie. Dat wil zeggen: niet te veel. Liever zelfs helemaal niet.

Bestandsgrootte

Teveel compressie geeft onherstelbare schade. Bij de juiste compressie is er geen zichtbaar kwaliteitsverlies.
Bij een bestand van 3000 bij 2000 pixels zijn de bestanden rond de 10MB groot. Bij JPG/JPEG bestanden zelfs niet meer dan 5MB.
Als de bestanden veel groter zijn dan kunt u ze met wetransfer of dropbox verzenden.

up

Tips en weetjes:

UV en bestendigheid

UV of Ultra Violet licht zet zuurstof (O2) om in ozon en atomaire zuurstof. De atomaire zuurstof is heel agressief, denk aan de witte lakens die zo mooi wit worden als ze drogen in de felle zon. Vergelijk het met het bleken met waterstofperoxide.
up

De inkten

Natuurlijk gebruiken wij UV-vaste en watervaste inkten en coatings van de beste kwaliteit. Er wordt nog steeds veel onderzoek gedaan op het gebied weervast en UV-vast. Beeldmateriaal zal na lange tijd toch altijd iets verbleken onder invloed van zonlicht. Daarom...
up

Plaatsing

Is het belangrijk om er rekening mee te houden als u uw beeldmateriaal ophangt. Niet op plaatsen waar de zon rechtstreeks komt, of behandel het werk met een coating en herhaal dit om de twee jaar voor binnen en ieder jaar voor buiten. Gewoon glas houdt slechts beperkt UV-licht tegen kies daarom voor het uv werende glas. Als de compositie juist hangt en behandeld dan heeft u er vele jaren plezier van.
up

Schoonmaken

Gebruik een niet pluizende droge doek bij werken zonder coating. Is uw werk wel voorzien van een coating dan kunt u een vochtige doek gebruiken. Gebruik geen agressiefe schoonmaakmiddelen.

Over posterformaat printwerk


Grootformaat prints van posters dienen van een hoge kwaliteit te zijn als het gaat om de fijnheid van het beeld. Maar voor een banier rondom een gebouw speelt dit totaal geen rol, als het er vanaf een afstand maar goed uitziet.
De poster is relatief duur terwijl de banier per vierkante meter aanzienlijk goedkoper is. Voor deze doelen worden verschillende printers gebruikt met totaal andere technologieën.

Voor het fijne werk is eigenlijk alleen inkjet-technologie echt goed geschikt.
Wij gebruiken een Epson 11880 die op rollen van ruim 1.5 meter breed print. Daarbij is de resolutie maximaal 2880 x 1440 dpi. Dat komt neer op meer dan 100 x 50 inktpunten per vierkante millimeter waarmee de kwaliteit van goed drukwerk vele malen overtroffen wordt.

Er spelen meer factoren een rol zoals de gebruikte inkten en het materiaal waarop geprint wordt.
De belangrijkste nadelen van inkjet is dat de inkten kostbaar zijn en dat de dragers zoals papier en canvas een speciale coating nodig hebben, net als inkjet-papier voor een gewone printer. Dit werkt sterk prijsverhogend helaas.
Maar er is ook een andere kant. Het zijn de inkten en de dragers die voor verbluffende resultaten zorgen. Onze printer bevat maar liefst 9 verschillende inkten met ieder hun eigen kleurtoon waardoor er een uiterst natuurgetrouwe afdruk tot stand komt. Een reproductie ziet er niet alleen heel goed uit maar is ook UV-bestendig.
De drager maakt het verschil, een goede coating zorgt voor diepe, briljante, levendige kleuren terwijl aan de onderkant van de markt de kleuren flets blijven, zelfs met de beste inkten.

Er is niets op tegen om bij het Kruidvat en de HEMA afdrukken te bestellen op posterformaat. We weten dat ze ook goede materialen gebruiken, al is het misschien niet altijd de bovenkant van de markt.

Maar....
onze doelgroep is anders, mensen die de beste kwaliteit willen, op ieder gewenst formaat en op een veelheid van materialen.

Behalve op al dan niet glanzend fotopapier en canvas printen we op veel meer materialen, zoals zelfklevend vinyl, lichtbak- materialen en geschept papier (vergelijkbaar met aquarelpapier).
Helaas zien we daar ook een aantal concurrenten onderuit gaan: ze proberen koste wat het kost te concurreren tegen de prijsvechters. Canvas wat eruit ziet als een vinyl tafellaken, dunne materialen, met twijfelachtige inkten terwijl er gebruik gemaakt wordt van bijvoorbeeld solvent-printers die de kwaliteit van inkjet bij lange na niet halen.
Vraag bij twijfel om monsters en of laat een proefdrukje maken.
up

Giclée-afdrukken

Over zogenaamde Giclée-afdrukken kunnen we kort zijn: het is een marketingverhaal om de hoogwaardige inkjet-afdrukken te onderscheiden van lagere kwaliteiten. Niets meer en niets minder maar het klinkt wel lekker en daarom schermen diverse servicebureaus hier graag mee.
De term komt uit het Frans en heeft een aardige geschiedenis, zie de Engelstalige Wikipedia-link:
up

kwaliteit van de print

Een van de dingen die wij erg serieus nemen is het beoordelen van de kwaliteit van de te printen afbeelding.
  • Is een foto voldoende scherp,
  • met voldoende beeldpunten?
  • Klopt de witbalans?
  • Kunnen we de levendigheid en de scherpte iets verbeteren?
Dit gaat altijd in overleg. En: "no cure, no pay".
up

Coating

Vandaag kwaliteit kan morgen rommel zijn. Een koffie- of wijnspat heeft een verwoestend effect op onbehandeld materiaal. Het is altijd te overwegen om een coating aan te brengen.
Echter, een glanzende laag spiegelt en kan enorm storend zijn. In dat geval kan gekozen worden voor speciale acryl-coatings, vergelijkbaar met matte vernis.
De afbeelding wordt niet alleen beter bestand tegen vuil maar ook nog beter bestand tegen UV-invloeden zonder dat de uitstraling noemenswaardig vermindert.
up

Bevestiging en ophangen

Waar veel mensen niet bij stil staan: "Hoe hangen we het op"?
Op deze vraag kunnen we altijd antwoorden met aanvullende kwaliteitsproducten. En als het echt lastig is dan hebben we gereedschappen klaar staan om op maat constructies te leveren middels laswerk, en meer.